Днес е църковният празник  Успение на Пресвета Богородица.Според народната традиция празникът

...
Днес е църковният празник  Успение на Пресвета Богородица.Според народната традиция празникът
Коментари Харесай

Днес е Успение Богородично, Голяма Богородица

Днес е църковният празник  Успение на Пресвета Богородица.

Според националната традиция празникът се назовава Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рожденият ден на Христовата майка. На Богородица младите бездетни булки носят блага за светицата в църквата – цветя, кърпи и облекла – като ги слагат под нейната икона. Има вярване, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните дами могат да заченат.

На този ден след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които дамите раздават за здраве и за умрелите близки. Непременно се яде любеница и грозде. Днес честват всички, които носят името Мария и производните му.

Успение на Пресвета Богородица е един от 12-те огромни християнски празника, който се празнува и от православни, и от католици, и е най-големия от всички празници, отдадени на Богородица. Според Светото писание това е денят, в който на 64-годишна възраст Божията майка напуща земния живо т и отива при сина си. Нейната гибел била така лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттам и думата „ успение “ – заспиване.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, с цел да се поклони пред светицата закъснелият деятел Тома, намират единствено плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им споделя: “Радвайте се, тъй като съм с вас през всичките дни. ”

Своя храмов празник ще означи и църквата „ Света Богородица “ в Парка на младежта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР